Címlap Környező települések
Ma 2021. január 16., szombat, Gusztáv napja van.
Holnap Antal és Antónia napja lesz.
Környező települések
Bánk bemutatkozik PDF Nyomtatás E-mail
Kétbodonyról - Környező települések

Bánk kis településként húzódik meg a Cserhát és a Börzsöny lábánál. Története régmúlt idôk- re nyúlik vissza. Minden jelentôsebb történetírás, és monográfia részletesen bemutatja a falut. Álljon itt beveze- tôként a következô idézet egy 1911-ben megjelent monográfiából:

"A romhány-diósjenôi vasútvonal mentén fekvô kisközség, 100 házzal és 550 lakossal, a kik részben magyarok, részben pedig magyarosodó tótok s két család kivételével evangélikus vallásúak. Postája Rétság, a távírója és a vasúti állomása pedig helyben van. A helység a Duna-ipoly völgyi helyi érd. vasút szárnyvonala mellett fekszik. 1506-ban Terjényi Radnóti György birtokában találjuk. A török hódoltság alatt elpusztult, lakosai elszéledtek s csak a török kiűzetése után kezdett ismét benépesülni.

 

 
Romhány PDF Nyomtatás E-mail
Kétbodonyról - Környező települések

Romhány, a Lókos-völgyben fekvő nagyközség, Budapesttől körülbelül 80 km-re, Nógrád megyében található. 1243-ban Rhuman néven lehetett találkozni említésével. A XV. században két községként szerepelt, Kisromhány és Nagyromhány, vagy Felsőromhány néven. A XVI. század közepén a török hódoltság alá tartozott és az 1562-63. évi török kincstári adólajstromok szerint 15 adóköteles ház volt mindkét helységben és Kászim nógrádi szandzsákbég volt az ura. 1594-ben szabadult fel.

 
Kisecset bemutatkozik PDF Nyomtatás E-mail
Kétbodonyról - Környező települések

Nógrádi táj


Kisecset község Nógrád megye rétsági kistérségéhez tartozó település. A Cserhát hegységben, annak szinte pontosan földrajzi középpontjában, a 349 m magas Cserhát hegye alatt, az Aszód-balassagyarmati vasútvonaltól északnyugatra helyezkedik el; de a falut övező dombokról szép, tiszta időben ide látszanak a Börzsöny közelebbi nyúlványai, melyek a tavasz végén káprázatosan szépek hófödte csúcsaikkal.

 

 
A Cserhát rejtekén: Kisecset PDF Nyomtatás E-mail
Kétbodonyról - Környező települések

E községrol csak a XV. század végétol kezdve vannak adataink. Az egyik elso ismert említése 1493. júliusából származik. Ekkor kelt Báthori István comes országbírónak a váci káptalan részére szóló parancsa, mely szerint Legend-i Bertalan zálog címén beiktatni kéri magát egregius Zob-i Mihály Keukenyes-i, Zyrak-i és Detrefalva-i porcióinak felébe, valamint néhai Romhan-i György fiainak: Pálnak és Györgynek Echet egész birtokába. A váci káptalan jelentette, hogy július 20-án, a fenti országbírói meghagyás alapján a birtokba iktatást az egybehívott szomszédok és határbirtokosok, valamint a jobbágyok színe elott végrehajtotta, s azt senki nem ellenezte.

 
Szente PDF Nyomtatás E-mail
Kétbodonyról - Környező települések

Szente község Balassagyarmattól 20 km-re fekszik, nyugatról a Lókos-patak, keletről a Debercsény-patak völgye határolja. A falu közelében lévő hegyek – az Orvos-hegy, a Mogyorós-hegy és a Benedek-hegy – és a patakok festőivé varázsolják a vidéket, melyet csak fokoz a Benedek-hegy völgyében 1969-ben kialakított mesterséges tó.