Címlap Nógrád Megyei Kormányhivatal
Ma 2018. december 13., csütörtök, Luca és Otília napja van.
Holnap Szilárda napja lesz.
II. Rákóczi-lovasszobrot avatnak Kétbodonyban PDF Nyomtatás E-mail
Kétbodonyról - Történelem
Írta: Administrator   
2011. február 28. hétfő, 12:41

A Rákóczi-szabadságharc utolsó jelentősebb hadművelete, a romhányi csata 300. évfordulóján a fejedelem lovasszobrát avatják fel a Nógrád megyei Kétbodonyban vasárnap – tájékoztatott csütörtökön a polgármester.

Holes Imre elmondta: a romhányi csata néven ismertté vált ütközetet 1710. január 22-én Kétbodony akkori falurészéről, a Pusztabodonynak nevezett területről irányította a fejedelem, ezért az évfordulókról Romhány és Kétbodony is megemlékezik. A két szomszédos település korábban egy faluként működött, Kétbodony 1993 szeptemberétől vált önállóvá – tette hozzá. Kétbodony képviselő-testülete 2000-ben már felállíttatta a kuruc mellszobrot.


II. Rákóczi Ferenc 3,5 méter magas, fából készült lovasszobra a püspökhatvani Koltai László és az erdélyi Demeter István alkotása. A szobrot és az emlékparkot 2 millió forintból készítették el. Holes Imre hangsúlyozta: a képviselő-testület és a polgármester tiszteletdíj és költségtérítés nélkül dolgozik Kétbodonyban, a megtakarításból fejlesztenek, így valósulhatott meg a szobor és a park is. A 300. évfordulóra a falu önkormányzata az új szobrot ábrázoló emlékbélyeget is készítettett.

1710. január 22-én a Vérhegy-domb és a Lókos-patak közti területen zajlott a csata, amelynek végén Rákóczi a visszavonulás mellett döntött. A császáriak mindössze kétezer lovast küldtek Romhányba, Rákóczinak pedig 12 ezres, de szervezetlen serege volt. A romhányi csata után a kurucok és a császáriak is győztesnek nyilvánították magukat.

Forrás: MTI

 
Kapcsolódó cikkek:

Módosítás dátuma: 2011. február 28. hétfő, 20:15