Címlap Történelem
Ma 2021. január 16., szombat, Gusztáv napja van.
Holnap Antal és Antónia napja lesz.
Történelem
II. Rákóczi-lovasszobrot avatnak Kétbodonyban PDF Nyomtatás E-mail
Kétbodonyról - Történelem

A Rákóczi-szabadságharc utolsó jelentősebb hadművelete, a romhányi csata 300. évfordulóján a fejedelem lovasszobrát avatják fel a Nógrád megyei Kétbodonyban vasárnap – tájékoztatott csütörtökön a polgármester.

Holes Imre elmondta: a romhányi csata néven ismertté vált ütközetet 1710. január 22-én Kétbodony akkori falurészéről, a Pusztabodonynak nevezett területről irányította a fejedelem, ezért az évfordulókról Romhány és Kétbodony is megemlékezik. A két szomszédos település korábban egy faluként működött, Kétbodony 1993 szeptemberétől vált önállóvá – tette hozzá. Kétbodony képviselő-testülete 2000-ben már felállíttatta a kuruc mellszobrot.

 
Ágyú dördült a csatamező emlékhelyén PDF Nyomtatás E-mail
Kétbodonyról - Történelem

2010. január 25. 08:14

KÉTBODONY | II. Rákóczi Ferenc lovas szobrát avatták fel szabadságharc 300. évfordulója alkalmából.

Háromszáz éve hadszíntérré változott a kis falu határa: a magyar nép történelmének legdicsőbb fejezete, a Rákóczi-szabadságharc utolsó jelentősebb hadművelete itt zajlott le.

A jeles évforduló alkalmából a helyiek vasárnap újabb emlékállítással adóztak a hős elődök áldozatvállalásának: a faluszéli emlékparkban, ott, ahonnan messzire ellátni, II. Rákóczi Ferenc lovas szobrát avatták fel, méltó ünnepségen.